Waarom een speen voor mijn baby?

Gepubliceerd op 7 juli 2023 om 10:15

Een speentje, er zijn zoveel soorten en maten, waar begin je nou eigenlijk? Waarom zou je het wel of niet doen? En welke is het beste? Een hoop vragen komen op je af, vooral bij je eerste kindje is dat logisch. 

Waarom?

Allereest is het fijn om te weten waarom je een speentje zou aanschraffen. Je ziet er veel kindjes wel mee lopen, maar daarvoor het nou is. De meeste kindjes worden geboren met een sterke zuigreflex, dit is natuurlijk belangrijk bij het voeden. Door het geven van een speen worden de mondspieren van je baby getraind, daarnaast werkt het zuigen om de speen ook nog kalmerend. Het verlaagt de hartslag en bloeddruk van je baby. 

 

Voordelen van een speen op een rijtje:

  • Met een speen is de kans op duimen kleiner
  • Een speen is makkelijker af te leren dan duimen
  • Een speentje kan rust brengen, wat ervoor zorgt dat je kindje makkelijker slaapt.

 

Nadelen van de fopspeen.

  • Bij borstvoeding vergt er een andere techniek gebruikt te worden, dit kan verwarrend zijn.
  • Veel baby's krijgen de speen mee naar bed, als ouder moet je er dan nog wel eens uit om deze terug te stoppen
  • Kinderen met speen hebben later meer kans op spraak problemen. Daarom wordt ook aangeraden voor de eerste verjaardag te stoppen met het gebruik van de speen.

Veiligheid

Net als flesspenen is het ook belangrijk om fopspenen af en toe uit te koken, sowieso na de aanschaf. Dit kun je tegelijk doen met het uitkoken van flessen. Ook kunnen de speentjes in een sterilisator. (Let op, dit kan per speentje verschillen)

Daarnaast is belangrijk om de fopspeen veilig te gebruiken. Controleer de speen regelmatig op scheurtjes en bijtsporen. Dit kan je doen door hart aan de speen te trekken. Het advies is om sowieso elke 6 weken de speen te vervangen.

 

Siliconen of latex?

Bij het kiezen van een speen, komt ook het materiaal natuurlijk mee kijken. Dit is niet echt te adviseren, maar is vaak een geval van uitproberen. De latex speen is donker van kleur en de siliconen speen is transparant. Vaak heeft je kindje zelf al een voorkeur omdat ze beide van smaak ook anders zijn. Ook voor de vorm van je speentje, adviseren we te kijken naar wat je kindje het fijnste vindt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.